Spotkanie z prof. Waldemarem Dziakiem.

18 kwietnia 2008

Waldemar Dziak jest wybitnym politologiem, dziennikarzem (radiowym i telewizyjnym), specjalistą od kultury Dalekiego Wschodu. Dodatkowo pan Waldemar Dziak jest wykładowcą na wielu uczelniach wyższych oraz rektorem Wyższej Szkoły Komunikowania i Mediów Społecznych im. Jerzego Giedroycia.

18 kwietnia uczniowie mieli okazję przenieść się razem z naszym gościom w różne zakątki Chin. Korei Północnej i Japonii. Nie zabrakło wielu ciekawostek z chińskich wypraw, a zwłaszcza kulinarnych zwyczajów, które bardzo interesowały drugoklasistów.

Oczami uczniów - spotkanie z prof. Waldemarem Dziakiem.
Nasz gość jest wielkim dziennikarzem i podróżnikiem. Pan Waldemar Dziak opowiadał nam o obyczajach panujących w krajach, w których był częstym gościem. Najbardziej interesujące były ciekawostki na temat chińskiej kuchni. Dowiedzieliśmy się, że kuchnia chińska w porównaniu z naszą, jest o wiele zdrowsza, ponieważ potrawy zawierają więcej owoców i warzyw.

Uważam, że było to ciekawe, pouczające i poruszające wiele ciekawych tematów spotkanie. W przyszłości chciałabym uczestniczyć w takich spotkaniach.

Ewelina Rybus

Pan Waldemar Dziak podczas wizyty w naszej szkole opowiadał dużo o Chinach. Były to ciekawe i bardzo zaskakujące informacje. Powiedział, że Chińczycy jedzą dużo rzeczy, których my nie jemy. Na przykład pewien pan będąc z wizytą u pana Dziaka ocenił , że 5 gatunków trawy rosnącej przy jego domu jest jadalna.

Spotkanie bardzo mi się podobało.

Jaś Bombuy

Spotkanie z panem Waldemarem Dziakiem było bardzo ciekawe, opowiadał w sposób niezwykle interesujący. Zachęcił mnie do poznania bliżej kultury krajów Dalekiego Wschodu.

Adam Grzybowski

Ostatnio gościliśmy pana Waldemara Dziaka, który opowiadał niezwykle ciekawie o swoich odległych podróżach. Dowiedziałem się co jedzą Chińczycy. I wtedy się zdziwiłem, bo pan nam powiedział, że wszystko.

To spotkanie było pouczające.

Bruno Parzych

Nasz gość opowiedział nam o swoich wielu podróżach do Chin. Wiele dowiedziałem się ciekawych i zaskakujących rzeczy na temat tego kraju. Pan Dziak opowiadał, że jak zamówi się np. kaczkę w zależności od regionu będzie to zupełnie inaczej przyrządzona potrawa.

Moim zdaniem było ciekawie, dużo się z tego spotkania nauczyłem o chińskiej tradycji i kulturze.

Mikołaj Lipiński

Pan profesor opowiadał nam o swoich licznych wyprawach do Chin, tradycjach, zwyczajach i specyficznych potrawach. Wiele dowiedziałem się o Japonii.

Myślę, że takie spotkania powinny być organizowane jak najczęściej.

Marek Piętka